Jaunas mājas. Senas metodes.

Snickers Workwear - Latvia

Ziemas Orē (Zviedrijā) ir garas un aukstas. Taču Izaks Stolenhags un viņa kolēģi uzņēmumā Are Timmerhus strādā ārā visu cauru gadu, būvējot baļķu mājas. Lai to spētu, ir nepieciešams piemērots apģērbs.

IIzaks Stolenhags izvēlējās galdnieka karjeru, jo tā sniedza iespēju strādāt ar koku. Būdams māceklis kādā lielā būvniecības uzņēmumā Stokholmā, viņš secināja, ka viņam ļoti reti bija izdevība pieskarties kokam.

– "Pārsvarā mēs strādājām ar betonu, tēraudu un ģipsi. Tikai līstes un durvju rāmji bija no koka," viņš atceras.

Māja, kas stāvēs gadsimtiem ilgi

Pārdomājot tālākās iespējas, Izaks nolēma dot priekšroku tradicionālajai galdniecībai, pameta lielpilsētu un sāka apgūt baļķu māju namdara arodu. Kopš 2004. gada viņa izveidotais uzņēmums Are Timmerhus pilnībā nodarbojas ar tradicionālo kokapstrādi.

– "Būvniecības un rekonstrukcijas darbos mēs izmantojam metodes, kas Zviedrijā ir pastāvējušas jau kopš 12. gadsimta, ja ne vēl ilgāk," stāsta Izaks.

Daudzas viņa rekonstruētās mājas ir būvētas 18. gadsimtā, bet reizēm pat senāk - 17. gadsimtā.

– "Neatkarīgi no tā, kurā pasaules malā jūs atrodaties, veco būvniecības metožu priekšrocība ir tāda, ka tās ir pilnveidotas ilgstoša laika periodā gaitā, pielāgojot tās katras vietas ģeogrāfiskajiem apstākļiem un klimatam."

Jaunu māju būvniecība pēc senām metodēm

Mūsu sarunas laikā Izaks un viņa kolēģi gatavojas būvēt jaunu māju ar 180 kvadrātmetru kopējo platību. Klients ir izteicis skaidru vēlmi, lai jaunā māja būtu organiska, nesaturētu ķīmiskas vielas un būtu izgatavota no kvalitatīviem materiāliem.

– "Šo māju mēs būvēsim tā, kā to darīja pirms simts gadiem. Visas sienas būs apšūtas ar koku, bet no ārpuses mājas fasāde būs klāta ar koka paneļiem. Izolācijai mēs izmantosim putu stiklu - pārstrādātu stiklu, kas pēc izskata līdzinās LECA® keramzīta blokiem. Papildus tam mēs izmantosim tikai koku, akmeni un mālu," skaidro Izaks.

Vispirms uzceļ, tad demontē

Mājas būvniecība būvlaukumā aizņem trīs dienas. Taču pirms tam ir nepieciešami ilgi sagatavošanās darbi telpās. Rūpīgi atlasītos baļķus no lēni augušām priedēm sazāģē un no abām pusēm noēvelē. Katram baļķim ir paredzēta noteikta vieta, un tie tiek rūpīgi numurēti.

Liekot baļķi pie baļķa, māju uzbūvē telpās - lielā šķūnī. Kad darbs ir pabeigts, māju demontē, pa daļām iekrauj kravas automašīnā un transportē uz būvlaukumu.

– Kad sienas ir uzslietas un jumts uzklāts, māja ir gandrīz pabeigta. Jumta smagums sablīvē baļķus un rada blīvas, biezas sienas, kurām nav nepieciešama papildu izolācija.

"Kas nāk par labu videi, nāk par labu arī ekonomikai"

Laba ekoloģija nozīmē arī labu ekonomiku

Koka konstrukcija veido stabilu un izturīgu māju, kas no nosēšanās un zemes sasalšanas radītajiem bojājumiem cietīs mazāk nekā pēc modernajām metodēm celtās ēkas. Tradicionālo baļķu māju būvniecības izmaksas ir nedaudz augstākas, bet to paredzamais kalpošanas ilgums ir daudz garāks.

– "Mēs ticam, ka esam uz pareizā ceļa. Mājas, ko būvējam, nesatur plastmasu, elpo un ir veselīgas. Mēs ticam, ka ilgtermiņā viss, kas nāk par labu videi, nāks par labu arī ekonomikai," saka Izaks.

Īsumā par baļķu mājām

Baļķu mājas būvē no baļķiem, kas ir līdz pat 20 cm biezi. Baļķus liek citu virs cita un stūros savieno pakšos. Lai sienas stāvētu taisni un nesašķiebtos, baļķus nostiprina ar apaļtapu stieņiem.

Tradicionālais māla dakstiņu jumts ir ļoti smags un palīdz baļķiem veidot blīvas un vēja necaurlaidīgas sienas. Zviedrijā baļķu māju ārsienas tradicionāli apšuj ar koka paneļiem un nokrāso sarkanas. Baļķu māju būvēšanā neizmanto ne naglas, ne skrūves. Viss, kas nepieciešams, ir cirvis, zāģis un kalts.

Tomēr modernie elektriskie darbarīki ļauj ietaupīt laiku. Cērtot baļķus un pielāgojot mājas pakšus, īpaši svarīgs ir tēšamais cirvis.

Sarežģīti darba apstākļi

Klimatā, kurā temperatūras stabiņš bieži vien noslīd zem -30°C, ir nepieciešamas pamatīgi celtas mājas un pienācīgs apģērbs meistariem, kuri tās būvē.

– "Parastām ziemas dienām nav ne vainas. Tās ir jaukas un sausas. Taču, kad gaisa temperatūra noslīd zem -30°C, mums rodas problēmas. Lielā salā mūsu darba instrumentu tērauda detaļas kļūst trauslas. Cērtot ar cirvi akmens cietā paksī, asmens var salūzt. Var salūzt arī kantāķi un uzgriežņu atslēgas," stāsta Izaks.

"Lielā salā cirvji mēdz lūzt."

Rokas un pēdas salst visvairāk

Lielā salā problēmas sagādā rokas. Lietderīgi ir zem parastajiem darba cimdiem uzvilkt vēl vienus plānus cimdus. Kā saka Izaks, tas ļauj viņam strādāt vēl 10 grādus lielākā salā.

– "Taču, lai izturētu -30°C, ir vajadzīgi dūraiņi, un tie neļauj veikli veikt darbu. Mitrus cimdus salā ir grūti novilkt." Tāpēc Izaks katru dienu ņem līdzi 3-4 vienādus cimdu pārus, lai viņam vienmēr būtu sausi maiņas cimdi."

– "Tas pats attiecas arī uz pēdām. Apakšā es velku plānas vilnas zeķes, un pāri tām biezākas zeķes, kuras es mainu katra pārtraukuma laikā. Drošības apavi ar tērauda purngaliem nav piemēroti, jo tērauds atdzesē apavus un saldē kāju pirkstus."

Māksla ģērbties pareizi

Lai uzturētu ķermeņa siltumu, Izaks velk apģērbu vairākās kārtās.

– "Es valkāju no vilnas izgatavotu apakšveļu. Pat ja ārā valda sals, darbā nākas daudz svīst. Vilna ir īpaša ar to, ka novada mitrumu, bet vienlaikus turpina sildīt pat tad, ja ir jau nedaudz samirkusi," skaidro Izaks. Pāri apakšveļai Izaks velk parastās darba bikses. Ķermeņa augšdaļā virs vilnas apakškrekla viņš velk vēl vienu sildošu apģērba gabalu. Dažreiz viņš papildus uzvelk arī polsterētu vesti un poliestera jaku.

– "Man parasti nesalst. Tikai lietus laikā es virs biksēm uzvelku poliestera bikses. Taču man patīk nēsāt jaku. Poliestera jaka ir brīva, tāpēc zem tās var pavilkt pārējās drēbes. Svarīgi, lai tai būtu augsta apkakle, kas pasargā kaklu no sala. Kad vien varu, es izvēlos apakškreklu ar augstu apkakli."

"Vilna ir dārgāka, taču es valkāju tikai to."

Nekas nevar pārspēt īstu vilnu

Gadu gaitā Izaks ir sapratis vienu lietu - nekas nevar pārspēt vilnu. Tas attiecas gan uz siltumu un mitruma novadīšanu, gan uz svaiguma saglabāšanu.

– "Vilna ir dārgāka, taču es valkāju tikai to. Vilnas priekšrocība ir tāda, ka tā saglabājas svaiga, nesasmok un nav tik bieži jāmazgā," zina teikt Izaks.

Pavaicājiet mums